Γιορτή σήμερα 15 Νοεμβρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 16 Νοεμβρίου – Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε τα χρόνια πολλά – Αγία Ιφιγένεια

Γιορτή σήμερα 15 Νοεμβρίου

Σήμερα είναι μια από τις σπάνιες ημερολογιακά ημέρες που δεν εορτάζει κάποιο όνομα.

Ωστόσο το Εορτολόγιο Νοεμβρίου στην Εκκλησία περιλαμβάνει τους ακόλουθους αγίους:

  • Άγιοι Γουρίας, Σαμωνάς και Άβιβος οι Ομολογητές
  • Άγιοι Ελπίδιος, Μάρκελλος και Ευστόχιος
  • Όσιος Κυντίων επίσκοπος Σελευκείας
  • Άγιοι Ιουστίνος και Θεοδώρα οι ευσεβείς βασιλείς
  • Άγιος Δημήτριος
  • Ευψύχιος, Νέαρχος και Καρτέριος
  • Άγιος Θωμάς ο Β’ ο νέος, Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
  • Όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Νοεμβρίου

Οι Άγιοι Γουρίας, Σαμωνάς και Άβιβος οι Ομολογητές

Ο Γουρίας και ο Σαμωνάς, αγωνιζόμενοι τον Ιερό αγώνα της χριστιανικής πίστης, συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Αντωνίνο, κατά το διωγμό επί Διοκλητιανού.

Και αφού υπέστησαν με θαυμαστή υπομονή πολλά βάσανα, αποκεφαλίσθηκαν.

Ο Άβιβος έζησε λίγα χρόνια αργότερα και ήταν από ένα χωριό της Έδεσσας που ονομαζόταν Αποθελσαία. Τότε βασιλιάς ήταν ο Λικίνιος, ο γνωστός αντίπαλος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο Άβιβος, λοιπόν, προχειρίσθηκε Ιεροδιάκονος και διακρινόταν για τη μεγάλη ευσέβεια του και τον πολύ ζήλο για το υπούργημά του.

Ιδιαίτερα, όμως, διακρινόταν για τη θερμή αγάπη του στο Ιερό κήρυγμα, τηρώντας το θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, που λέει ότι

«κήρυξε το λόγο του Θεού, στάσου επιτηρητής και καθοδηγός στους ακροατές σου, όχι μόνο σε κατάλληλες περιστάσεις, αλλά και σ’ εκείνες που φαίνονται ακατάλληλες περιστάσεις, έλεγξε, επίπληξε, παρηγόρησε με κάθε μακροθυμία και με κάθε μέθοδο διδασκαλίας».

Ο ηγεμόνας Λυσανίας, όταν είδε τον Άβιβο να προσελκύει πολλούς ειδωλολάτρες με το θερμό του κήρυγμα, τον συνέλαβε και αφού τον κρέμασε σε στυλό και τον έσχισε με σιδερένια νύχια, έπειτα τον οδήγησε έξω από την πόλη, όπου τον έριξε μέσα στη φωτιά, και έτσι ο Άβιβος παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό.

Ματιά στην επόμενη μέρα

Γιορτή σήμερα 16 Νοεμβρίου

Ιφιγένεια
Ματθαίος, Μαθιός, Μαθαίος, Ματθούλα, Ματθίλδη, Θίλδα, Τίτα, Μαθούλα

 

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Νοεμβρίου – Αγία Ιφιγένεια

Εορτολόγιο Νοεμβρίου  Παρθενομάρτυρος Ιφιγενείας, Ματθαίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή

Η Αγία Ιφιγένεια, είναι παρθενομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 16 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ιφιγένεια.

Η μνήμη της αναφέρεται επιγραμματικὰ στο «Μικρὸν Ευχολόγιον ή Αγιασματάριον», που εξέδωσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1956, χωρίς άλλες πληροφορίες. Πουθενά αλλού δεν αναφέρεται η μνήμη της.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1069

© SanSimera.gr