Τουρκικές εκλογές: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη Ιμάμογλου – Ο υποψήφιος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραδέχθηκε την ήττα του

Τουρκικές εκλογές: Δυο διαφορετικά σενάρια τα οποία έπηρεάζουν τη χώρα μας, είναι τα πρώτα που ακούγονται μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη του εκλεκτού του Ερντογάν Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο υποψήφιος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραδέχθηκε την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων που δίνουν άνετη νίκη στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξασφαλίζει το 53,86% των ψήφων, έναντι του 45,23% για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τα σενάρια 

Το πρώτο σενάριο είναι να ακολουθήσει ο Ερντογάν την «σκληρή γραμμή» και να δημιουργήσει τεχνητή ένταση με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή μακριά από την παταγώδη ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Άλλωστε υπάρχει και σχετική προετοιμασία, καθώς είχε κατηγορήσει τον Ιμάμογλου ότι έχει ελληνική καταγωγή και πως η νίκη του θα χαρίσει χαρά στους Έλληνες.

Το άλλο σενάριο είναι ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί τον Ιμάμογλου όπως άλλωστε έκανε στο παρελθόν και με τους Κούρδους. Αφού δεν μπόρεσε να τον νικήσει θα βρει τρόπους προσέγγισης όπου και οι δυο πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες.

Βεβαίως το ένα σενάριο δεν αποκλείει το άλλο και μπορούν να συμβούν και τα δυο ταυτόχρονα ή και διαδοχικά.

Το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο 49χρονος υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει και διευρύνει την νίκη του στην ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε υπό την πίεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγήθηκε της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του και υπέστη συντριπτική ήττα.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.