Τουρκία: Ο πολιτικός θάνατος του Ερντογάν & οι συνέπειες για την Ελλάδα – Μια ερμηνεία της ήττας Μπιναλί και της κυριαρχίας Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Γράφει ειδικός συνεργάτης

Μπορεί οι 700.000 περίπου ψήφοι της διαφοράς των δύο μονομάχων της Πόλης να μην φαντάζει τεράστια σε σχέση με τα 20 εκατομμυρίων του συνολικού πληθυσμού της Μητρόπολης,

αλλά αρκούν για να σημάνουν πιθανοτατα την αρχήν του τέλους της σχεδόν εικοσαετους πολιτικής σταδιοδρομίας του σουλτάνου.

Εκπληκτική ήταν η ταχύτητα ανακοίνωσης του τελικού αποτελέσματος.

Ίσως γιατί ουσιαστικά ήταν σαν ένας δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών με πρακτικά μονό δύο υποψηφίους, αφού οι λοιποί χάθηκαν σε ποσοστά μερικων εκατοντάδων ψήφων.

Ίσως πάλι γιατί επρόκειτο για ένα πλήρως αναμενόμενο αποτέλεσμα ή για το χρονικό ενός προαναγγελθεντος θανάτου.

Του πολιτικό θανάτου του Ταγίπ Ερντογάν.

Πλέον ο Τούρκος πρόεδρος φαντάζει σαν Λαβωμένος γίγαντας. Κι όταν ο γίγαντας λαβωθει ισχύει το ρητό “δρυός πεσουσης πας ανήρ ξυλευεται”.

Γκιουλ, Νταβούτογλου και πιθανοί μνηστήρες από το εθνικιστικό κόμμα αναμένεται να μπουν σε μια άτυπη κούρσα διαδοχής.

Βέβαια, το λαβωμένο κτήνος δεν πρέπει ποτέ να υπό εκτιμάται γιατί απλούστατα, δεν έχει τίποτα να χάσει. Θα επιτεθεί σε όλες τις κατευθύνσεις.

Το ευκτεο θα είσαι να μην αποτελεσουμε ως χώρα μια από τις κατευθύνσεις επιθέσεως.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που πρέπει όλοι στην Ελλάδα να κατανοήσουμε είναι ότι μάλλον δεν αποτελούμε το κέντρο του κόσμου για τον Τούρκο Πρόεδρο και σίγουρα όχι την πρώτη του προτεραιότητα στην λίστα των απειλών του….