Αναδρομικά 2500 €: Ένστολοι τα έχουν ήδη κερδίσει! Τώρα κάνουν τα επόμενα βήματα για να διεκδικήσουν την καταβολή τους

Το θέμα της διεκδίκησης αναδρομικά 2500 ευρώ από τα κομμένα δώρα και επιδόματα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων που τα έχουν κρίνει παράνομα.

Η κυβέρνηση φοβούμενη ότι θα πρέπει να τα επιστρέψει αναδρομικά, διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι θα καταθέσει εφέσεις και πως δεν πρόκειται να δώσει χρήματα.

Ουσιαστικά κάνει το ίδιο που έκανε και όταν οι ένστολοι και οι στρατιωτικοί είχαν προσφύγει στα δικαστήρια το 2012 για τις περικοπές στον μισθό τους και μετά την δικαίωση στο ΣτΕ η πολιτεία αναγκάζεται να τους τα καταβάλει αναδρομικά.

Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε δυο μεγάλες Ομοσπονδίες, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ΠΟΑΣΥ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών ΠΟΕΣ να δηλώνουν ότι θα δώσουν την μάχη για να πάρουν πίσω τα χρήματα που η κυβέρνηση τους περιέκοψε το 2016.

Δηλαδή, το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και τα επιδόματα αδείας.

Από την άλλη πλευρά, η νεοσύσταση ΠΟΜΕΝΣ που διεκδικεί ρόλο στην εκπροσώπηση των στρατιωτικών, επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει τους στρατιωτικούς να μην διεκδικήσουν δυναμικά την επιστροφή των 2.500 ευρώ, αλλά να καταθέσουν αιτήσεις και άμα τύχει και τα δώσει η κυβέρνηση, θα τα πάρουν και αυτοί.

Τι συμβαίνει όμως με αυτή την επιμονή; Είναι γεγονός ότι η ΠΟΜΕΝΣ δεν έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά του νέου μισθολογίου, το οποίο ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2017.

Παρά τις διάφορες δηλώσεις εκείνης της περιόδου ότι το μισθολόγιο συνιστά περικοπή των εσόδων των στρατιωτικών, στην πράξη, δεν έχει προσφύγει κατά αυτού για να διεκδικήσει την αποκατάσταση των μισθών.

Τι λένε για τα αναδρομικά ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΣ, ΠΟΜΕΝΣ

Η Ομοσπονδία των Αστυνομικών προσέφυγε από την πρώτη στιγμή κατά του νέου μισθολογίου, ζητώντας από την Δικαιοσύνη να το κρίνει αντισυνταγματικό.

Η δε ΠΟΕΣ έχει ήδη δηλώσει ότι περιμένει την ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνσηση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και εάν δεν επιστρέφει όλα όσα οφείλει, δηλαδή μέχρι και το 2018 (και συνεπώς θα επαναφέρει τους μισθούς) θα προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του νέου μισθολογίου.

Με λίγα λόγια τόσο οι Αστυνομικοί, όσο και η ΠΟΕΣ στα επιχειρήματά τους, θεωρούν ότι έχουν ήδη δικαιωθεί από το ΣτΕ και δεν θα έπρεπε να τους περικοπούν τα δώρα και τα επιδόματα. 

Δεν περιμένουν δηλαδή αποφάσεις πρωτόδικων δικαστηρίων για να κάνουν αιτήσεις στο νομικό συμβούλιο του κράτους, αλλά έχουν στα χέρια τους αποφάσεις του ΣτΕ και ζητούν την εφαρμογή τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει τους μισθούς των ενστόλων και των στρατιωτικών στα επίπεδα προ του Αυγούστου 2012. Συνεπώς οφείλει να επιστρέψει και τα ποσά που περιέκοψε το 2016.

Με αυτό το σκεπτικό πρωτοβάθμιες οργανώσεις αστυνομικών έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν ήδη δικάσει τις υποθέσεις τους και πειρμένουν τις αποφάσεις, οι οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι θα είναι θετικές.

Και επειδή τα ποσά αυτά είναι κάτω από 3.000 ευρώ, εκτιμάται ότι άμεσα θα τα λάβουν και στα χέρια τους.

Αυτές τις ημέρες τόσο η ΠΟΑΣΥ όσο και η ΠΟΕΣ τρέχουν  να προφθάσουν τις προθεσμίες, και να καταθέσουν αγωγές με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, διεκδικώντας την άμεση επιστροφή του ποσού των 2.500 ευρώ που έχει περικοπεί. 

Το περίεργο είναι σε όλο αυτό το κλίμα η αντίδραση της ΠΟΜΕΝΣ, που κάνει τα πάντα να το αποτρέψει.

Το Armyvoice.gr αφουγκράζεται τον προβληματισμό πολλών στελεχών για αυτή την τακτική τα οποία θέτουν πολλά ερωτήματα:

  • Μήπως σύμφωνούν με το νέο μισθολόγιο, και δεν θέλουν να αλλάξει;
  • Γιατί άραγε δεν έχουν προσφύγει κατά του νέου μισθολογίου;
  • Η στάση τους αυτή έχει σχέση με την παραχώρηση γραφείων στο υπουργείο και την ανακήρυξη δεκάδων μελών της ΠΟΜΕΝΣ ως συμβούλων του υπουργού;

Ελπίζουμε, για το καλό των στρατιωτικών, να μην επιβεβαιωθούν αυτοί τους οι φόβοι…