“Δεν βλέπω «φώς» στην αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών” – Τι επισημαίνει ο τομεάρχης Άμυνας του Ποταμιού, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

"Δεν βλέπω «φως» στην αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών"

Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στις κλειστές φυλακές της Ανδριανούπολης αναμένοντας το κατηγορητήριο της Τουρκικής Δικαιοσύνης και μια δίκη με απροσδιόριστη ημερομηνία έναρξης που είναι δυνατό να τραβήξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια υπόθεση που θα μπορούσε να είχε τελειώσει αμέσως μόλις άρχισε, αποδεικνύεται από τα γεγονότα της σύλληψης σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στην παρούσα χρονική περίοδο ότι πρόκειται για μια σύλληψη καλά σχεδιασμένη από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να την χειριστεί ανάλογα με τις επιδιώξεις της στη συνέχεια.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαική Ένωση και το ΝΑΤΟ με ευχές προσπάθησαν να αμβλύνουν την κατάσταση μη θέλοντας να δυσαρεστήσουν την γείτονα χώρα, δημιουργεί μία νεφελώδη κατάσταση στην υπόθεση και πολλά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο και τον χρόνο επίλυσης του ζητήματος που είναι η ομαλή και ασφαλής επιστροφή των στελεχών μας στην πατρίδα.

Εκτιμώ ότι η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία έχει σχεδιάσει κατόπιν εντολής του Ερντογάν ένα πρόγραμμα μελετημένων επιχειρησιακών «παγίδων» στην ελληνική πλευρά ώστε να την εξωθήσει να προβεί σε ενέργειες που θα τις επιτρέψουν στη συνέχεια να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της παράλληλα στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου και πιθανά στον Έβρο.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό αξιολογεί κάθε φορά την αντίδραση των χωρών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και γενικότερα των ΗΠΑ . Είδαμε το έργο που παίχτηκε στο οικόπεδο Νο3 της Κυπριακής ΑΟΖ και αναμένουμε το έργο που θα παιχτεί στο οικόπεδο Νο10 που από την ανάλογη κατάληξή του θα προκύψουν πολλά συμπεράσματα για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Αυτό που με λυπεί και με ανησυχεί ιδαίτερα είναι ότι δεν βλέπω «φως» στην αποφυλάκιση και τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών μας σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης, πόσο μπορούν τα παιδιά αυτά να αντέξουν ψυχολογικά από πιθανή χρόνια παραμονή τους στην φυλακή, αισθανόμενοι παράλληλα ότι η πατρίδα τους έχει εγκαταλείψει στο έλεος του Ερντογάν.

Συνεπώς, επιβάλλεται με ψυχραιμία, ηρεμία και λογική να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική αδιαλλαξία. Κακώς κατά την γνώμη μου έκλεισαν οι πόρτες επικοινωνίας μεταξύ των Α/ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών και θα πρέπει να επιδιώξουμε την αποκατάστασή τους.

Παράλληλα με δυναμικές αποτελεσματικές κινήσεις στο πλαίσια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως κυβέρνηση σε συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της Βουλής, αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες αντιθέσεις για τον κοινό αυτό σκοπό. Αν αφήσουμε το θέμα στην τύχη του θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία που θα επηρεάσουν και τις πολιτικές εξελίξεις.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});