Τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου για κατάργηση της ΠΟΕΣ - Τι επιπτώσεις θα έχουν οι οργανώσεις - μέλη της

Τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου για κατάργηση της ΠΟΕΣ


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η ιστορική για τα δεδομένα του στρατιωτικού συνδικαλισμού απόφαση που έλαβε η Δικαιοσύνη και έγινε χθες γνωστή στους στρατιωτικούς για την κατάργηση της ΠΟΕΣ, φέρνει τα πάνω κάτω στα μέχρι χθες γνωστά δεδομένα.

Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η εγγραφή της ΠΟΕΣ από την ίδρυσή της μέχρι και χθες στα εργοδοτικά σωματεία και όχι στα σωματεία των εργαζομένων, είναι άκυρη κι έτσι διέταξε την διαγραφή της από το Ειδικό Βιβλίο Επαγγελματικών Οργανώσεων, με βάση το οποίο είχε πάρει την πρώτη αναγνώριση για την άδεια λειτουργίας της.

Παράλληλα, διέταξε την διαγραφή της από τα βιβλία Ομοσπονδιών, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των στρατιωτικών, ενώ τέλος ακύρωσε και την -εκπρόθεσμη- τροποποίηση του καταστατικού της που έκανε όταν επιχείρησε μεταχρονολογημένα να προσαρμοστεί στον νόμο για τον στρατιωτικό συνδικαλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ: Καταργείται η ΠΟΕΣ με απόφαση δικαστηρίου! Ραγδαίες εξελίξεις

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το πρώτο ειδικά σημείο, η διαγραφή της από το Ειδικό Βιβλίο Επαγγελματικών Οργανώσεων, χτυπά ευθέως την ίδρυσή της και σημαίνει ότι πλεόν δεν θα μπορεί να λειτουργεί ούτε ως αστικό σωματείο!

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα χθες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρώτη αντίδραση της ΠΟΕΣ ήταν ότι θα καταφύγει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Μέχρι την εκδίκαση όμως σε δεύτερο βαθμό, θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Τι σημαίνει αυτό για τις οργανώσεις - μέλη της ΠΟΕΣ

Η απόφαση του δικαστηρίου φέρνει και μεγάλες αλλαγές στον τοπίο του στρατιωτικού συνδικαλισμού, καθώς με βάση τον ισχύοντα νόμο οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην Ομοσπονδία και η μοναδική νόμιμη Ομοσπονδία σήμερα είναι η ΠΟΜΕΝΣ, όπως σαφώς αναφέρει και η απόφαση του δικαστηρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, απλά δεν θα αναγνωρίζονται και φυσικά τα μέλη τους δεν θα έχουν το προνόμιο του αμετάθετου, κάτι το οποίο αποτέλεσε και πόλο έλξης για πολλούς για να εγγραφούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που φύτρωσαν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Η προθεσμία που δίνει ο νόμος για να έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογικές διαδικασίες και να αναδειχθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, λήγει τον Μάιο και η ΠΟΕΣ δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετέχει, με βάση την απόφαση της Δικαιοσύνης!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τι επιλογές έχει η ΠΟΕΣ

Μια νέα δικαστική περιπέτεια αρχίζει τώρα για την άλλοτε κραταιά ΠΟΕΣ. Η προσφυγή σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο είναι μονόδρομος, ενώ ακόμα και αν υπάρξει κάποια ευνοϊκή απόφαση γι αυτήν αν και από νομικούς κύκλους αυτό φαντάζει απίθανο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο. Συνεπώς για πολλά χρόνια εάν συνεχίσει να υπάρχει θα βρίσκεται σε δικαστικούς αγώνες διεκδικώντας να αναγνωριστεί.

Εν τω μεταξύ θα έχει εκλεγεί με τον ισχύοντα νόμο η Ομοσπονδία των Στρατιωτικών, στην οποία δεν θα μπορεί να έχει λόγο.

Βέβαια αυτό που μπορεί να συμβεί είναι τα μέλη της να εγγραφούν όπως ο νόμος ορίζει στην μόνη νόμιμη Ομοσπονδία, την ΠΟΜΕΝΣ και να προσπαθήσουν να εκλεγούν στο διοικητικό συμβούλιο.

Μια ακόμα περίπτωση, που αν και θα έπρεπε να αποκλειστεί, δεν μπορεί, είναι να φέρει και πάλι ο υπουργός εθνικής άμυνας, όπως έκανε και στο παρελθόν, νέα φωτογραφική διάταξη και να προσπαθήσει να δώσει παράταση μέχρι να καταφέρει η ΠΟΕΣ να λάβει οποιαδήποτε προσωρινή απόφαση για τη συμμετοχή της. Βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο να περάσει από το Κοινοβούλιο, καθώς όλοι θυμούνται την τελευταία φωτογραφική διάταξη και πώς αναγκάστηκε να την τροποποιήσει.
Ωστόσο το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς ο Πάνος Καμμένος δείχνει διαρκώς διακριτική μεταχείριση υπέρ του σύμβουλού του, που είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ, με τελευταίο δείγμα τις ανακοινώσεις που έκανε για τα μισθολογικά των στρατιωτικών μέσω του συγκεκριμένου συμβούλου.