Ο στρατιωτικός συνδικαλισμός μετά την κατάργηση της ΠΟΕΣ - Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο - Πώς θα γίνουν οι εκλογές για την Ομοσπονδία

Ο στρατιωτικός συνδικαλισμός μετά την κατάργηση της ΠΟΕΣ

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε για την ΠΟΕΣ η απόφαση του δικαστηρίου η οποία όχι απλά την καταργεί, αλλά την διαγράφει και από τα βιβλία των εργοδοτικών οργανώσεων με βάση τα οποία είχε αρχίσει την μερικά χρόνια την λειτουργία της.

Η πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το οικοδόμημα είχε στηθεί σε "σαθρές" βάσεις και με αυτό το σκεπτικό διατάσσει την πλήρη κατάργησή της, μια απόφαση που θα πρέπει να εφαρμοστεί ακόμα κι αν η ΠΟΕΣ προσφύγει στη Δικαιοσύνη. 

Ακόμα κι αυτό αν συμβεί, κανένας δεν εγγυάται ότι θα υπάρξει αλλαγή της απόφασης. Μια τέτοια διαδικασία άλλωστε είναι χρονοβόρα, και θα γίνει αφού έχει ήδη εφαρμοστεί η διαταγή της διπλής διαγραφής της ΠΟΕΣ από τα βιβλία των επαγγελματικών Οργανώσεων, αλλά και των Ομοσπονδιών.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, η -κατά τα άλλα λαλίστατη- ΠΟΕΣ δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει με κάποια ανακοίνωσή της, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η ΠΟΜΕΝΣ δικαιώθηκε

Στον αντίποδα, η ΠΟΜΕΝΣ που είχε προσφύγει στην Δικαιοσύνη, με σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει:

Η Δικαιοσύνη μίλησε. Η ΠΟΜΕΝΣ αποτελεί την μοναδική νόμιμη Ομοσπονδία των εν ενεργεία στρατιωτικών, η οποία εκπροσωπεί κατά τρόπο αποκλειστικό τα συμφέροντά τους.

   Με την ιστορική απόφαση 254/2018 του Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώθηκαν πλήρως οι αγώνες και οι θέσεις της Ομοσπονδίας μας. Το Δικαστήριο απέρριψε την ανακοπή της ΠΟΕΣ, απέρριψε τις πρόσθετες παρεμβάσεις των σωματείων που πρόσκεινται σ’ αυτήν και έκανε δεκτές και τις δύο ανακοπές της Ομοσπονδίας μας καθώς και την παρέμβαση των πρωτοβάθμιων σωματείων μας.

   Όπως από καιρό είχαμε επισημάνει, η Ομοσπονδία μας ήταν και παραμένει η μοναδική Ομοσπονδία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συστήθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Το Δικαστήριο όχι μόνο απέρριψε τους ισχυρισμούς της ΠΟΕΣ περί σύγχυσης και περί παράνομης σύστασης της Ομοσπονδίας μας, αλλά αντιθέτως ακύρωσε τη σύσταση και την τροποποίηση της ΠΟΕΣ και διέταξε τη διαγραφή της από τα βιβλία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού δεν μπορεί σύμφωνα με το νόμο να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των στρατιωτικών.

   Αποκαλύφθηκε πλήρως το σαθρό έδαφος επί του οποίου είχε ανεγερθεί το “οικοδόμημα” της ΠΟΕΣ, βασισμένο σε διατάξεις για τους “αυτοκινητιστές και βιοτέχνες”, το οποίο κάποιοι απέκρυπταν συστηματικά από τους στρατιωτικούς.

   Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι και ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα, όταν κάποιοι μας λοιδορούσαν με χαρακτηρισμούς όπως “ψευδεπίγραφη Ομοσπονδία”, “κλέφτες” κ.α. Όμως έπρεπε να γνωρίζουν ότι “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”.

   Καλούμε όλους τους στρατιωτικούς, ενωμένοι και αποφασισμένοι, να συμμετέχουν στην Ομοσπονδία μας και τα πρωτοβάθμια Σωματεία μας, για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η φωνή της ΠΟΜΕΝΣ, του μοναδικού νόμιμου θεσμικού εκπροσώπου των συμφερόντων τους.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Το νέο τοπίο στον συνδικαλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις βρίσκονται με βάση την τροποποίηση του νόμου για τον στρατιωτικό συνδικαλισμό, με εκλογική διαδικασία, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών όπως ορίζει η αλλαγή που έγινε στο νόμο, μέχρι τις αρχές Μαϊου 2018.
Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση από το υπουργείο με νέα φωτογραφική διάταξη που να επιχειρεί να ξαναβάλει στο "παιχνίδι" την ΠΟΕΣ, λόγω και του γεγονότος ότι ο πρόεδρός της είναι και στενός συνεργάτης - σύμβουλος του Πάνου Καμμένου, τότε οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ΠΟΜΕΝΣ και να προχωρήσουν στην εκλογική διαδικασία.
Δεδομένου ότι η εγγραφή είναι υποχρεωτική, εάν δεν συμβεί τότε λογικά τα εκλεγμένα ΔΣ δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα νόμο, και χάνουν και τα προνόμια που αποτέλεσαν για πολλούς το κίνητρο της ένταξής τους (πχ το αμετάθετο).
Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες καθώς ήδη υπάρχουν οργανώσεις που κάνουν αίτημα ένταξής τους στην ΠΟΜΕΝΣ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Armyvoice.gr